Termeni generali

Alb cald

O descriere a luminii corelata cu temperatura de culoare intre 3000K si 3500K, perceputa in mod normal ca usor galbuie.

Alb rece

O descriere a unei game de temperaturi de culoare peste 6000K, perceputa ca usor albastruie.

Alb RGB

O metoda de producere a luminii albe prin combinarea luminii emise de LED-uri rosu, verde si albastru.

Amper (A)

Unitatea pentru masurarea intensitatii curentului electric: intensitatea curentului (Amperi) = Putere (W) / tensiune (Volti)

Candela

Unitatea de intensitate luminoasa, descriind intensitatea unei surse de lumina pe o anumita directie.

Cip LED (Chip)

Dispozitiv semiconductor emitator de lumina care poate fi sau nu incorporat intr-un LED.

Controller

Un dispozitiv care controleaza lumina emisa de corpurile de iluminat si care pot produce fie schimbarea culorii fie intensitatea luminii sau amândoua. Controllerele au de obicei componente ce pot fi programate prin software pentru configurare si cu ajutorul carora se pot realiza si proiecta spectacole de lumina. De asemeni ele contin si componente hardware pentru transmiterea datelor de control la corpul de iluminat.

Conversie prin Fosfor

Acesta este procesul prin care fotoni dintr-un cip LED sunt convertiti intr-o culoare diferita prin absorptie si apoi fosforescenta. LED-urile albe precum si unele LED-uri colorate sunt realizate folosind conversia prin fosfor, astfel ca la culoarea fundamentala este adaugata cea emisa de fosfor. Ca rezultat cele doua culori pot fi percepute de ochiul uman ca alb sau o alta culoare.

Corp sau aparat de iluminat

Un ansamblu complet de iluminat ce contine una sau mai multe lampi, un alimentator, un sistem optic precum si alte accesorii.

Corpuri sau aparate de iluminat traditionale

Aparate ce contin ca sursa emitatoare de lumina lampi traditionale cum ar fi cele cu incandescenta sau fluorescente.

Corp sau aparat de iluminat cu LED-uri

O unitate de iluminare completa formata din elemente emitatoare de lumina cu LED-uri, un driver potrivit, precum si componente menite sa distribuie lumina, sa pozitioneze si sa protejeze elementele emitatoare de lumina si pentru a conecta aparatul la un circuit de curent. Elementele emitatoare de lumina bazate pe LED-uri pot fi singulare sau multiple tip engine, matrice LED-uri (module) sau lampi cu LED-uri. Corpul de iluminat cu LED-uri este destinat sa se conecteze direct la un circuit de alimentare cu electricitate.

Cost de detinere

Costul total al proprietarului de aparat(e) de iluminat care include costul de achizitie si cel de intretinere si functionare

Definitia culorii

Culoarea obiectelor iluminate uniform descrisa cu ajutorul a trei termeni:

Luminozitate: Descrie o serie de nuante de gri intre alb si negru.

Cromatica: Descrie gradul de indepartare fata de gri a aceleiasi luminozitati si crestere a culorii (de exemplu, rosu, mai rosu, pur rosu).

Difuzor de lumina - Diffuser

Un material optic cu neregularitati ale suprafetei care provoaca redirectionarea si imprastierea razelor de lumina.

Dioda Emitatoare de Lumina - LED

O dioda emitatoare de lumina (LED) este un dispozitiv solid-state din material semiconductor care transforma energia electrica in lumina. Nu necesita incalzire pentru a emite lumina si deci nu are filament. Cea mai simpla structura, este compusa din doua regiuni din materiale semiconductoare. Regiunea p contine sarcini pozitive electrice in timp ce regiunea n contine sarcini negative electrice. Atunci când este aplicata o tensiune, electronii se deplaseaza din regiunea n in regiunea p. Procesul de miscare a unui electron prin jonctiunea pn elibereaza energie. Dispersia acestei energii produce fotoni cu lungimi de unda in spectrul vizibil.

Mai multe informatii gasiti aici

Driver pentru LED

Un circuit electronic care converteste tensiunea de intrare intr-o sursa de curent sau tensiune constanta in ciuda fluctuatiilor tensiunii de la intrare. Un driver protejeaza LED-urile de fluctuatiile normale de tensiune, supratensiuni si varfuri de tensiune.

Driver

Dispozitiv electronic utilizat pentru alimentarea aparatelor de iluminat de obicei cu LED.

Eficacitate luminoasa

Lumina emisa de o sursa de lumina, impartita la puterea electrica consumata de acea sursa, exprimata in lumeni per watt (lm / W). Utilizata in cazul aplicatiei.

Eficienta corpului sau aparatului de iluminat

De obicei se refera la eficienta de conversie a energiei electrice in lumina. Aceasta este definita ca fluxul radiant raportat la energia electrica absorbita.

Flux / Flux luminos

Fluxul luminos este masura puterii luminii, ajustata pentru a reflecta sensibilitatea diferita a ochiului uman la diferite lungimi de unda ale luminii.

Flux luminos emis

Cantitatea totala de lumeni emisa de o sursa de lumina, un sistem, sau o solutie.

Flux Radiant

Cantitatea totala de energie luminoasa masurata in wati emisa de o sursa de lumina in toate lungimile de unda.

Iluminanta

Intensitatea luminii care cade pe o suprafata. Unitatea de masura pentru iluminanta este lux (lx).

Kelvin (K)/ Temperatura de Culoare, Kelvin

Este o masura a culorii unei surse de lumina in raport cu cea a unui corp negru incalzit la o anumita temperatura exprimata in Kelvin (K). Lampile cu incandescenta au temperatura de culoare scazuta (aproximativ 2800K) si tonalitati galben –rosiatice; lumina de zi are temperatura de culoare ridicata (aproximativ 6000K) si apare albastruie . Lampile cu temperatura de culoare sub 5000K sunt mai galbui/rosiatice, cele intre 5000 si 6000K se vad ca albe, iar cele peste 6000K albastrui.

LED de mare putere

Un LED de mare putere, denumit uneori LED de putere este un LED care utilizeaza un curent de alimentare mare spre exemplu 350 mA sau mai mare.

Lumen (lm)

Unitatea internationala (SI) de flux luminos sau cantitate de lumina si este egal cu cantitatea de lumina raspândita pe o suprafata de catre o sursa de lumina când toate partile suprafetei sunt exact la un metru de la sursa de lumina. De exemplu, o lumânare emite aproximativ 12 lumeni.

Luminanta

Termen fotometric care cuantifica stralucirea unei surse de lumina sau a unei suprafete illuminate care reflecta lumina. Se exprima in candele / metru patrat.

Lumina alba reglabila

Corpuri de iluminat cu LED cu lumina alba care combina LED-urile albe cald si alb rece pentru a produce o gama de temperaturi de culoare.

Lumina emisa

Cantitatea de lumina pe care o emite un dispozitiv de iluminat sau o instalatie de iluminat intr-o zona tinta de activitate sau pe o suprafata tinta, masurata in lux (lx).

Lux (lx)

Unitatea de iluminare in SI (Sistemul International) care masoara fluxul luminos incident pe o unitate de suprafata, frecvent definit ca un lumen pe metru patrat (lm/m2).

Matrice de LED-uri

Un ansamblu de LED-uri pe o placa de circuit imprimat sau substrat, eventual si elemente optice, interfete suplimentare termice, mecanice, electrice destinate sa fie conectat la un driver de LED-uri.

Matrice LED

Multiple Cip-uri semiconductoare care emit lumina.

Modelul de culoare

Un model matematic abstract care descrie modul in care culorile pot fi reprezentate ca grupuri de valori sau culori componentele. RGB (rosu-verde-albastru) este un model de culoare, cu trei culori componente si CMYK (cyan-magenta-galben si key (Negru)) este un model de culoare, cu patru culori componente.

Modelul de culoare RGB

Un model de culoare aditiv in care rosu, verde si albastru sunt adaugate impreuna in proportii diferite pentru a produce o gama larga de culori, inclusiv alb.

Modelul de culoare aditiv

Un tip de model de culoare RGB care descrie modul in care proportii diferite de rosu, verde si albastru se combina pentru a crea culori. In modelul de culoare aditiv, combinând rosu, verde si albastru se produce lumina alba.

Nivel inalt de luminozitate

Nivel inalt de luminozitate este un termen care este adesea aplicat la LED-uri, dar nu are o semnificatie masurata si nu indica un nivel de performanta.

Nit

Unitate de masura pentru luminozitatea ecranului de afisare. 1 nit = 1 cd/m2.

Radiatorul

O parte a sistemului termic care conduce sau indeparteaza prin convectie caldura din componentele generatoare, cum ar fi LED-uri si componentele electronice.

Rezistenta termica (K / W)

Proprietate a capacitatii unui material de a conduce caldura.

SMD-uri

Componente montate pe suprafata (surface mounted device) rezistente, condensatoare, tranzistoare, LED-uri etc. montate pe suprafata (de obicei circuit imprimat).

Soclu

Parte a lampii utilizata pentru a o fixa astfel incât sa fie alimentata cu electricitate. Exista mai multe tipuri si dimensiuni. Cele mai utilizate in Europa sunt E26/27, unde 26 sau 27 este diametrul masurat in milimetri a partii care se infileteaza in dulie.

Stralucire

Adesea folosit incorect cu privire la iluminare ca sinonim pentru flux luminos, o masura obiectiva a puterii vizibile emisa de o sursa de lumina. Termenul este utilizat in mod corect atunci când descrie luminozitatea ecranului unui display sau televizor.

Temperatura de culoare

Termenul folosit pentru a descrie efectul de incalzire unui obiect pâna când devine incandescent, radiatiile emise si culoarea aparenta, modificandu-se proportional cu temperatura; usor de inteles daca se considera metalul fierbinte intr-o forja, care se devine rosu, apoi portocaliu si alb pe masura ce temperatura creste.

Temperatura Kelvin

Termen si simbol (K), utilizat pentru a indica aspectul de culoare a unei surse de lumina in comparatie cu un corp negru teoretic. Lampile cu incandescenta galbui au 3000K. Surse fluorescente de lumina variaza de la 3000K la 7500K si mai mult.

Testare la cald

Testele de performanta si specificatiile LED-urilor la o temperatura de 85 °C sau specificata de producator.

Ultraviolet (UV)

Radiatie electromagnetica cu lungime de unda mai scurta decât cea a luminii vizibile.

Volt

Unitatea de masura pentru diferenta de potential dintre doi conductori incarcati electric.

Watt

Unitatea de masura pentru puterea electrica utilizata de un dispozitiv in timpul functionarii. Majoritatea lampilor au puterea consumata indicata in Watt.

Mai multe informatii gasiti aici