Iluminare scara bloc cu becuri LED

Scara de bloc iluminata cu LED-uri

Acest material este destinat asociatiilor de proprietari sau chiar locatarilor care doresc sa influenteze radical costul cu energia electrica inregistrat cu iluminatul scarii blocului.

Dupa cum stiti deja, becurile LED consuma mai putin decat becurile economice clasice (CFL - becuri cu fluorescenta) si mult mai putin decat cele incandescente, pentru aceeasi capacitate de iluminare.

Insa, mai putin cunoscut este faptul ca economia nu consta doar in consumul mai mic de curent, ci si in speranta de viata pentru un bec LED, care, de cele mai multe ori, este de peste 5 ori in comparatie cu becurile economice CFL, iar aceasta nu este afectata de ciclul de aprinderi/stingeri, asa cum se intampla in cazul becurilor CFL.

Avand in vedere ca diferenta dintre un bec LED si unul incandescenta este foarte mare, iar cele incandescente in buna masura nici nu se mai comercializeaza, o sa continuam sa comparam becurile LED cu cele CFL.

Asadar, coreland consumul mai mic (aprox.: 50% mai mic) cu speranta de viata pentru becurile LED economia pentru o scara de bloc cu regim de inaltime P+9E, care are un cost pentru consumul de energie electrica de 800 de lei/an, investitia in 10 becuri LED care costa, de exemplu, 300 de lei, se poate amortiza in jumatate de an.

Dupa care, becurile LED asigura in continuare un cost mai mic cu 50% la energia electrica, iar in timp, prin prisma rezistentei lor, fac sa nu mai fie necesara schimbarea periodica (o data la ~1-3 ani) a becurilor, ceea ce ridica costul total al economiei astfel realizate la o valoare substantiala.

O serie de alte cateva avantaje ale becurilor LED puteti gasi aici.