6 motive pentru care sa alegi becurile LED

Progresele tehnologice in dezvoltarea de becuri cu LED-uri au fost rapide si agresive, cu producatori ce concureaza pentru a proiecta becuri cu LED-uri potrivite pentru fiecare aplicatie in casa, in timp ce lucreaza pentru a reduce pretul de vanzare la un punct critic de acceptare de catre consumatori.

Astazi, aceste obiective au fost in mare parte indeplinite. Becurile cu LED-uri sunt mult mai economice decat cele incandescente sau becurile economice de tip CFL, iar LED-urile, candva folosite doar de specialisti, au devenit disponibile pe scara larga pentru diferite aplicatii de iluminat la interior si exterior pentru orice casa.

Iata cateva sfaturi pentru a care va vor ajuta sa intelegeti mai multe solutii de iluminat eficiente din punct de vedere energetic si cum trebuie ales cel mai bun bec cu LED-uri pentru nevoile dumneavoastra de iluminare.

1.    Evaluarea pe baza de LUMENI face achizitia becurilor cu LED mult mai simpla

Alegerea unui bec a devenit un proces pentru care trebuie sa aveti un minim de cunostinte necesare. Numai in acest fel puteti identifica solutia potrivita pentru nevoile dumneavoastra. Oferta producatorilor este foarte bine diversificata, motiv pentru care trebuie sa stiti diferenta dintre becurile incandescente, CFL, halogen si LED-uri, toate avand o multitudine de dimensiuni si forme, diferite baze, si, desigur, preturi mai mici sau mai mari.

FTC (Federal Trade Commission) a mandatat ca toate corpurile de iluminat sa fie standardizate cu etichete care sa indice nivelul de LUMENI, astfel fiind inlocuita unitatea de masura folosita pana de curand - watt.

Lumenii indica fluxul luminos al unei surse de lumina, nu consumul, asa cum era in cazul watilor pentru becurile incandescente si nu numai, fiind o unitate de masura mai buna, deoarece indica ce conteaza cu adevarat, si anume nivelului de luminozitate a unui bec.

Asadar, indiferent de ce fel de bec sunteti interesati, comparand strict LUMENII veti putea compara nivelul de luminozitate pentru fiecare bec. Dupa ce ati determinat nivelul de lumeni, pe care il preferati, puteti sa va uitati apoi la alti indicatori, cum ar fi eficienta energetica, durata de viata si altele. 

2.   Becurile cu LED-uri nu contin mercur

Spre deosebire de becurile CFL (becurile eficiente energetic), becurile LED nu contin mercuri. Acesta este unul din motivele pentru care cele din urma sunt mult mai apreciate de catre cei care le folosesc.

3.   LED-uri ofera lumina instant si multe becuri cu LED-uri sunt reglabile ca intensitate

La pornirea becurilor CFL si a becurilor fluorescente, exista o usoara ezitare inainte ca nivelul de lumina sa atinga potentialul maxim. Mai mult decat atat, unele becuri pot palpai pana cand se incalzes sau chiar in timpul functionarii. Spre deosebire de acestea, becurile cu LED-uri, ca si becurile incandescente, ajung la iluminarea completa de indata ce acestea sunt pornite. Acesta este un avantaj real asupra becurilor CFL in zone ale casei in care luminile sunt frecvent pornite si oprite. De asemenea, becurile LED produc o lumina constanta care nu palpaie.

Astazi, mai multe becuri cu LED-uri sunt proiectate sa functioneze in switch-uri reglabile care sunt furnizate in mai multe lampi si corpuri de iluminat acasa. Doar asigurati-va ca becul selectat este compatibil cu reglarea intensitatii luminii.

Becurile cu LED-uri au o durata de viata mult mai mare si, spre deosebire de alte becuri, nu se ard, ci mai degraba isi reduc intensitatea de-a lungul timpului. 

4.   LED-urile nu vor contribui la acumularea de caldura in casa ta

Proprietarii de case sunt tot mai interesati de masurile care pot ajuta la reducerea cantitatii de caldura generata in casa pe timp de vara, iar iluminatul electric este unul dintre principalii vinovati.

Luminile incandescente produc o iluminare ideala in ceea ce priveste luminozitatea si calitatea luminii, dar, totodata, produc o cantitate considerabila de caldura.

Becurile cu LED-uri, prin contrast, raman reci. LED-uri de mare putere sunt concepute cu radiatoare de caldura, de obicei, bare de aluminiu in jurul becul de jos, care pastreaza temperaturi de functionare reduse. In concluzie, becurile cu LED-uri nu contribuie la acumularea de caldura intr-o camera. 

5. Insectele nu sunt atrase de becuri cu LED-uri

Multe becuri cu LED, nu emana lumina ultravioleta, care este cunoscuta ca fiind preferata insectelor zburatoare. Daca sunteti interesat de aceasta caracteristica (lumina ultravioleta), va recomandam sa consultati eticheta de pe ambalaj.

Exista, de asemenea, becuri cu LED-uri care au lentile sau becuri galbene, care sunt special concepute pentru utilizarea in aer liber. Aceste becuri galbene nu vor atrage insecte si molii, care par sa se grupeze in jurul luminii emise de becurile albe obisnuite. 

6.   Nu lasa pretul sa te influenteze

Costul unui bec LED poate fi in anumite situatii mai mare decat al celorlalte becuri, insa marele avantaj este consumul redus de energie, care, in timp, se traduce prin economii cu mult peste diferenta initiala de pret.

Pentru intelegerea echivalentei Lumeni vs Wati click aici

 

Animatie cu un bec LED care ilumineaza o incapere